Verslag Kennisbijeenkomst ESF+ Sociale Inclusie 3 april 2025

Sociale Inclusie 03-04-2025, laatst bijgewerkt op 03-04-2025 16:31

De kennisbijeenkomst van 3 april 2025 had als doel om de stand van zaken rond het ESF+ Sociale Inclusie project te bespreken. Belangrijke thema’s hierin waren de tussendeclaraties, de scheiding tussen het Sociale Inclusie en het Actieve Inclusie project, administratieve uitdagingen en het uitwisselen van ervaringen waarbij een aantal arbeidsmarktregio’s aan het woord zijn geweest.

Tussendeclaraties

UVB geeft aan dat vrijwel alle tussendeclaraties zijn ontvangen. De tussendeclaraties die nog niet binnen zijn, worden momenteel opgehouden omdat er nog vragen vanuit UVB beantwoord moeten worden.

De eerste controle is gestart. Hierbij krijgen projecten die deelnemen aan de SCO-pilot voorrang. De overige projecten worden gecontroleerd op volgorde van de einddatum van het project.

Vanuit verschillende AMR’s is gevraagd of er een planning beschikbaar is voor de controles. Het UVB heeft aangegeven momenteel bezig te zijn met het opstellen van een planning en zal deze communiceren zodra deze gereed is. Het doel is om alle tussendeclaraties voor de einddatum van het project gecontroleerd te hebben.

De controle van tussendeclaraties verloopt volgens hetzelfde proces als de eindcontrole. Na de controle wordt een definitief rapport van bevindingen opgesteld en uitgereikt.

Scheiding Sociale Inclusie en Actieve Inclusie

Sociale Inclusie richt zich op brede maatschappelijke problematiek, zoals wonen, financiën, digitale vaardigheden, gezondheid en taal. Actieve Inclusie daarentegen is gericht op arbeidsmarkttoeleiding. In de praktijk overlappen deze twee projecten vaak, wat leidt tot onduidelijkheid bij de beoordeling en verantwoording.

Meerdere arbeidsmarktregio’s geven aan behoefte te hebben aan een duidelijke scheiding in de prestaties tussen beide projecten. UvB hanteert het begrip ‘hoofdzakelijk’ om flexibiliteit te bieden bij de beoordeling van projecten. Dit komt voort uit het feit dat er geen vaste definitie is van wat precies onder arbeidsmarkttoeleiding of Sociale Inclusie valt. De beoordeling vindt daarom plaats op basis van casuïstiek en hangt af van de inhoud en intentie van de activiteiten.

Ter illustratie:

  • Een dossier met zes notities over Sociale Inclusie en één over Actieve Inclusie wordt beschouwd als een SI-georiënteerd dossier en is daarom declarabel binnen Sociale Inclusie. Als dit dossier betrekking heeft op een deelnemer van Sociale Inclusie, dan worden de activiteiten goedgekeurd en is de deelnemer subsidiabel;
  • Een dossier met twee notities over Sociale Inclusie en vijf over Actieve Inclusie valt onder Actieve Inclusie en is daarbinnen declarabel. Als dit dossier betrekking heeft op een deelnemer van Sociale Inclusie, dan worden de activiteiten afgekeurd en is de deelnemer niet subsidiabel.

Verschillende arbeidsmarktregio’s signaleren risico’s met betrekking tot controles, omdat er onzekerheid bestaat over wat wel of niet declarabel is binnen een project en waar precies de grens ligt. Om deze onduidelijkheid te verminderen, pleiten meerdere regio’s voor heldere beoordelingscriteria.

Een mogelijke oplossing die door de deelnemers van de bijeenkomst wordt aangedragen, is het samenvoegen van beide projecten. Dit zou het risico op foutieve declaraties volledig wegnemen. UvB geeft aan dat de EU heeft bepaald dat het twee afzonderlijke projecten moeten blijven en dat hier niet van kan worden afgeweken.

In een eerder artikel in onze kennisbank hebben wij gecommuniceerd dat activiteiten op het gebied van Sociale Inclusie declarabel zijn binnen Actieve Inclusie. Tijdens deze kennisbijeenkomst heeft UvB dit definitief bevestigd. Dit betekent dat notities over Sociale Inclusie, zolang deze aantoonbaar bijdragen aan stappen richting werk, alsnog declarabel zijn bij controles van Actieve Inclusie projecten. Dit vormt een versoepeling van de verantwoording ten opzichte van voorgaande jaren. In het onderstaande artikel lichten we dit verder toe.

https://www.dekenniskamers.nl/kennisbank/arbeidsmarkttoeleiding-binnen-esf-van-begeleiding-naar-werk/

Overige vragen

1. Kan een klantmanager door middel van een apart addendum parttime Actieve Inclusie doen en parttime Sociale Inclusie?

Volgens UvB is dit niet toegestaan vanwege de verschillende manieren waarop kosten worden opgevoerd, zoals bepaald door Brussel. Hoewel meerdere uitvoerders aangeven dat deze werkzaamheden in principe gescheiden kunnen worden, blijft UvB bij het standpunt dat dit momenteel niet mogelijk is. Wel zal UvB dit meenemen voor verder onderzoek en hierop terugkomen.

2. Valt de begeleiding naar vrijwilligerswerk onder Sociale Inclusie, zolang het doel van de klant binnen Sociale Inclusie past?

Ja, hierbij wordt casuïstisch gekeken naar de specifieke situatie. Als vrijwilligerswerk wordt ingezet om de persoon te activeren binnen Sociale Inclusie, valt dit hier zeker onder.

Ervaringen arbeidsmarktregio’s
Verschillende regio's delen hun ervaringen met Sociale Inclusie projecten. Waar te zien is dat de focus ligt op activiteiten waarbij de scheiding tussen Actieve Inclusie en Sociale Inclusie duidelijk te onderscheiden is. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van dedicated klantmanagers of het opnemen van specifieke activiteiten, zoals bij een sociaal ontwikkelbedrijf of schuldhulpverlening. De kenmerken van activiteiten zijn dusdanig dat weinig tot geen overlapping bestaat tussen Sociale Inclusie en Actieve Inclusie.

In dit verband licht de arbeidsmarktregio Friesland de ervaring met het SCO-pilotproject toe. Deze methodiek is gebaseerd op een caseload van 65 cliënten. Bij Sociale Inclusie is er vaak sprake van intensieve begeleiding, wat leidt tot een lagere caseload en daardoor lagere opbrengsten in vergelijking met de VCV-methodiek. Daarnaast moet er nu elke 91 dagen een klantcontact worden aangetoond, in plaats van halfjaarlijks zoals bij de oude methodiek. Ondanks deze uitdagingen geven de meeste partners aan dat zij niet meer terug willen naar de oude methodiek.

Voor de komende tijdvakken, het tweede tijdvak Sociale Inclusie en het derde tijdvak Arbeidmarkttoeleiding, heeft UvB aangegeven dat de oude VCV-methodiek nog gebruikt mag worden, aangezien de evaluatie van de SCO-pilot niet op tijd afgerond zal zijn.

 

Vragen?

Wij zijn via diverse kanalen te bereiken. Tijdens kantooruren (08:00 – 17:00) zijn wij bereikbaar via de chat-functie op onze website www.dekenniskamers.nl. U voert een onlinegesprek met één van onze adviseurs. Daarnaast zijn wij bereikbaar via ons e-mailadres Vragen@dekenniskamers.nl of telefonisch via 085 – 06 04 002.