Arbeidsmarkttoeleiding binnen ESF+: van begeleiding naar werk

AMR 05-03-2025

Het onderdeel arbeidsmarkttoeleiding -wat in het ESF+ programma "Arbeidsmarktregio's" heet- (wij noemen het Actieve Inclusie), is een belangrijk hoofdstuk van het ESF+ programma. Binnen het hoofdstuk worden kwetsbare doelgroepen ondersteund bij hun weg naar werk. Het doel is om hen stap voor stap dichter bij de arbeidsmarkt te brengen door middel van gerichte begeleiding en praktische ondersteuning. Om deze trajecten succesvol én subsidiabel te maken, is een zorgvuldige prestatieverantwoording noodzakelijk. In dit artikel gaan we dieper in op wat arbeidsmarkttoeleiding inhoudt, welke activiteiten subsidiabel zijn en hoe klantmanagers de juiste registraties kunnen bijhouden.

Wat valt onder arbeidsmarkttoeleiding?

Arbeidsmarkttoeleiding omvat alle activiteiten die gericht zijn op het begeleiden van cliënten naar werk. Dit kan variëren van het opstellen van een cv tot het regelen van een werkervaringsplek. Binnen ESF+ worden alleen trajecten gesubsidieerd waarbij aantoonbaar activiteiten zijn uitgevoerd die bijdragen aan de arbeidsdeelname van de cliënt. 

Voorbeelden van subsidiabele activiteiten:

  • Gesprek over mogelijkheden naar werk
  • Vacatures bekijken en doorsturen
  • Cv helpen opstellen
  • Sollicitatietraining en loopbaancoaching
  • Jobcoaching en begeleiding op de werkplek
  • Werkervaringsplaatsen en stages regelen
  • Ondersteuning bij urenuitbreiding of contractovergang
  • Netwerkgesprekken en matching met werkgevers

Om in aanmerking te komen voor ESF+-financiering, moeten minimaal twee prestaties binnen zes maanden worden geregistreerd waarin arbeidsmarkttoeleiding aantoonbaar is.

Belangrijke wijziging in controlemethodiek

Uit recente communicatie met UvB blijkt dat notities gericht op sociale inclusie, mits aantoonbaar bijdragend aan stappen richting werk, alsnog declarabel zijn bij controles van AMR-projecten. Dit betekent een versoepeling van de verantwoording ten opzichte van voorgaande jaren, wat wij als een positieve ontwikkeling zien. We houden echter nog een slag om de arm, omdat deze wijziging nog niet officieel is bevestigd via de gebruikelijke kanalen.

Voorbeeld casus:
Client heeft problematiek rondom huisvesting en kan daardoor een baan niet vasthouden.

  • Prestatieverantwoording 1: Cliënt heeft hulpvraag rondom huisvesting, klantmanager helpt in zoektocht, uit prestatie blijkt dat na vinden van geschikte huisvesting naar vervolgstappen naar werk gekeken wordt.
  • Prestatieverantwoording 2: Cliënt heeft geschikte huisvesting gevonden, klantmanagers kijkt naar passende vacatures en stelt een CV op samen met cliënt.
  • - Peilmoment -
  • Prestatieverantwoording 3: Telefonisch contact met cliënt, cliënt mag op sollicitatiegesprek komen bij werkgever
  • Prestatieverantwoording 4: Cliënt heeft een baan!

Alle vier de prestaties zijn in deze casus als declarabel bevonden, ondanks dat prestatie 1 een Sociale Inclusie activiteit betreft, heeft het aantoonbaar bijgedragen aan het vinden van een betaalde baan bij cliënt. Dit betreft een schoolvoorbeeld, maar toont wel een wijziging in beoordeling vanuit UvB.

Meer informatie over de gewijzigde controlemethodiek?
Benieuwd wat dit betekent voor de controles en selecties binnen uw organisatie? Neem contact met ons op via de accounthouder binnen uw regio. We geven graag nadere voorlichting over de wijzigingen in de controlemethodiek.

Waarom is registratie en verantwoording zo belangrijk?

UvB voert strenge controles uit om te voorkomen dat subsidies onrechtmatig worden verstrekt. Dit betekent dat alle contactmomenten en activiteiten met of over de cliënt zorgvuldig moeten worden vastgelegd. De Kenniskamers voert op gezette tijden steekproeven uit, waarbij wordt gecontroleerd of de juiste prestaties zijn geleverd en goed gedocumenteerd.

Bij prestatieverantwoording moet een klantmanager duidelijk aangeven:

  • Welke actie is ondernomen om de cliënt dichter bij werk te brengen
  • Met wie er is gesproken en wat de inhoud van dat gesprek was
  • Wanneer de volgende stap in het traject wordt gezet

Als een cliënt nog niet klaar is om een gesprek over werk te voeren, is het belangrijk om in de notities op te nemen wanneer dit wél mogelijk is en welke tussenstappen worden gezet. Dit draagt bij aan het declarabel maken van de cliënt in het AMR project.

Hoe schrijf je een goede notitie?

Een goed geschreven notitie draagt bij aan een duidelijke prestatieverantwoording en voorkomt problemen bij controles. Volg deze richtlijnen:

Wees concreet → Wat heb je als klantmanager gedaan en wat was het resultaat?
Vermeld gesprekspartners → Heb je overleg gehad met een werkgever of andere begeleider? Leg dit vast.
Plan vervolgacties → Wanneer neem je opnieuw contact op en wat is de volgende stap?
Laat de arbeidsmarktlink zien → Koppel activiteiten zoals vrijwilligerswerk of scholing expliciet aan de voorbereiding op werk.

Voorbeeldnotities:

"Vandaag een gesprek gevoerd met de cliënt over werkmogelijkheden. We hebben samen vacatures bekeken en besproken welke aanvullende scholing nodig is. Cliënt heeft interesse in een mbo-opleiding en zal zich deze week oriënteren op passende opleidingen. Over twee weken opnieuw contactmoment om voortgang te bespreken."

"Cliënt heeft zich ingeschreven voor een Nederlandse taalcursus. Deze stap is nodig om de kans op een baan te vergroten. Daarnaast is gesproken over vrijwilligerswerk als tussenstap naar betaald werk. In april evalueren we de voortgang."

Belangrijk: Notities moeten altijd voorzien zijn van de naam van de klantmanager en de datum van vastlegging.
 

Foto: Pexels.com